Informatie voor studie & school
Over de kazematten.
In 2016 en 2017 is het Kazemattenmuseum voor een groot deel nieuw ingericht. In een duidelijke chronologische lijn wordt het verhaal beeldend verteld – vanaf de bouw van de Afsluitdijk t/m de Koude Oorlog. In 2018 zal er wederom een deel opnieuw worden ingericht.
In 2017 is er een spectaculaire 3D presentatie over de rol van de Koninklijke Marine geïnstalleerd. In 2018 wordt een replica van de zoeklichtinstallatie geplaatst in Kazemat VII.
Bezoekers beleven vele indrukwekkende verhalen in het museum opnieuw. In de nieuwe museale presentatie spelen interactiviteit en beleving een cruciale rol. Verder kunnen de bezoekers rustig rondneuzen in de onderkomens van de soldaten en zien hoe hier werd geleefd en gewerkt.
De nieuwe exposities zijn zo gemaakt dat bezoekers zelfstandig het terrein kunnen verkennen en zelf het verhaal kunnen beleven.
Maar uiteraard vinden er ook zeer interessante en boeiende rondleidingen plaats. Een spannende belevenis voor alle school- en studiegroepen.
De Kazematten, Bunkers en Omgeving
In 1921 wordt besloten tot de bouw van de Afsluitdijk. Voor de bescherming van ‘Vesting Holland’ wil het departement van Holland dat er extra versterkingen in het noorden, bij de Afsluitdijk komen. Om deze reden zijn de vestingwerken, de kazematten, gebouwd.
De Geschiedenis
In eerste instantie hadden de Duitsers weinig belangstelling voor de stelling en was het een bewaakte doorlaatpost. Er waren er kustwacht – en Grenzschutzmanschappen gelegerd. Toen de Duitse krijgskansen keerden (nederlaag bij El Alameil en Stalingrad) werd de stelling vanaf 1943 weer volledig bemand.
Over “De Afsluitdijk”
- De Afsluitdijk is 32 kilometer lang en 90 meter breed.
- De Afsluitdijk verbindt de kusten van Noord-Holland en Fryslân.
- De Afsluitdijk deelt het water in Waddenzee en IJsselmeer.
- De Afsluitdijk beschermt en verdedigt.
Bijgaand lesmateriaal kunt u downloaden.
Er is aansluitend een aantrekkelijk museumbezoek bij de Afsluitdijk met de klas mogelijk.