Verhalenavond in de Kazematten – 15 november a.s.

Op vrijdag 15 november a.s. staat Verhalenavond op de agenda in Friesland, ook dit jaar doet het Kazemattenmuseum weer mee. Guus, Nynke en Hinke nemen u deze avond mee in de Kazematten waar zij ieder een eigen verhaal vertellen in relatie tot de Tweede Wereldoorlog. Komt u luisteren naar onze verhalen?

Guus Boers vertelt over zijn grootvader Kapt. Christiaan Boers, die in de meidagen van 1940 het bevel over de Stelling Kornwerderzand had.

Nynke de Vries: “Op Verhalenavond op 15 november met het thema “Als stenen konden spreken” mag ik – hoe passend – in een van de Kazematten vertellen uit mijn boek “Sesi”. Dit is een oorlogsrelaas van een jonge Friese vrouw voor haar broer in Nederland-Indië. Die Friese vrouw was mijn mem. Ik ga u vertellen hoe in Pingjum, dorp vlakbij de Afsluitdijk, de bouw van de Dijk zorgt voor werk en Hollandse gasten, maar ten tijde van de oorlog ook voor de nodige spanning”. Bekijk hier de video over het boek van Nynke.

Hinke Veldhuizen – Harders: “Zo is het leven op de Kievit”. Hinke Veldhuizen vertelt het verhaal over de gebeurtenissen ten tijde van de oorlog, op Kievitshorne, de boerderij van Sjoerd Reitsma, gelegen tussen Witmarsum en Wons. “De boerderij was een broeinest van terroristen, maar dan de goede”, schrijft Reitsma in zijn dagboek. Onderduikers, wapendroppings, trainingen, overvallen en vluchten… En dat alles om te helpen. “Natuurlijk, dat is mijn plicht”. Hinke haar pake (opa) vond tijdens de oorlog als onderduiker een veilig onderkomen op deze boerderij. Samen met Reitsma en vele anderen hebben zij in deze regio gestreden voor onze vrijheid.

Programma:

Wij heten u van harte welkom om 19.00 uur in het Bezoekerscentrum van het museum voor een kop koffie of thee. Daarna nemen Guus, Nynke en Hinke u mee naar de Kazematten voor de verhalen sessies.

19.15 – 19.45 uur 1e verhalensessie

20.00 – 20.30 uur 2e verhalensessie

20.45 – 21.15 uur 3e verhalensessie

Om 21.30 uur sluiten we de avond weer gezamenlijk af in het bezoekerscentrum.

Aanmelden:

Het wordt op prijs gesteld als u zich van te voren aanmeldt op secretaris@kazemattenmuseum.nl. Indien u slecht ter been bent en niet over de trappen het museum kunt bereiken, ook graag vooraf even aanmelden.

Spontane bezoeken (bij één of meerdere verhalen) blijven mogelijk.

U kunt parkeren bij het Afsluitdijk Wadden Center.

Graag tot ziens op vrijdagavond 15 november!

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Onze geweldige vrijwilligers hebben afgelopen maandag trappen van cortenstaal aangelegd. Wat een klus en wat een fraai resultaat.
Zo wordt het museum steeds mooier.
... Lees MeerLees Minder

Reageer op Facebook

Nice job, guys!! I’m sure the pruimen taart was a hit!👌🏻😋

Hulde voor de vrijwilligers👍

Prachtich!!

En het zag er al zo verzorgd uit! 💪🏼

Mooi geworden💪💪

View more comments

Een kleine rustpauze voor de 3e Canadese infanteriebrigade bij de verovering van de Kop van de Afsluitdijk 18 april 1945 ... Lees MeerLees Minder

Een kleine rustpauze voor de 3e Canadese infanteriebrigade bij de verovering van de Kop van de Afsluitdijk 18 april 1945

Reageer op Facebook

Rusten in de antitankmuur.

Vorige week woensdag 22 juni oefenden mariniers op Kornwerderzand en bij de kazematten. Een foto impressie.
De foto's zijn gemaakt door Henri Meijering.
... Lees MeerLees Minder

Reageer op Facebook

Prachtige foto's!!

Nou ben benieuwd of die booten heel blijven met die gaste 😂😂

Laadt meer