Vrijwilliger bij het Kazemattenmuseum

Vrijwilliger worden?

Het Kazemattenmuseum is een oorlogsmuseum dat door vrijwilligers wordt beheerd. Het vertelt over de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog. De soldaten in deze kazematten waren namelijk de enige in Europa die de Duitse Blitzkrieg enkele dagen tot stilstand brachten. Een enorme prestatie van deze 225 soldaten op Stelling Kornwerderzand.   

Met een mooie collectie, bijzondere tentoonstellingen, prachtige verhalen in de onverwoestbare kazematten maken bezoekers kennis met de soldaten van toen en de moeilijke, maar ook, fijne tijden die ze hebben gehad. 

Deze verhalen willen we natuurlijk blijven vertellen. Daarvoor kunnen we je hulp goed gebruiken. Misschien zit er iets voor je bij. Wil je meer weten of een afspraak maken kan je bellen naar 06 46 23 40 79 (Henri Meijering) of mailen naar vrijwilligers@kazemattenmuseum.nl

 

 

Dringend hulp bij onderhoud terrein nodig!

Juni 2021. Het onderhoudsteam van het Kazemattenmuseum heeft dringend hulp nodig bij het onderhoud van het terrein. We zijn op zoek naar mensen die handig zijn met (maai-)machines en sterk genoeg om op het glooiende terrein het gras te maaien. De groenploeg werkt meestal op maandag. Het is pittig doorwerken, maar de gezamenlijke koffiepauze en gezelligheid maakt dat sowieso goed. Wie o wie komt onze groenploeg versterken?

 

Algemeen medewerkers

Voor de dagelijkse gang van zaken in het museum zoeken we vrijwilligers. Taken zijn onder andere het openen en sluiten van het museum, verkoop van entreebewijzen, het beheren van het bezoekerscentrum, schoonhouden van het museum en het werk als suppoost. 

Als algemeen medewerker ben je altijd onderdeel van een team vrijwilligers. Samen verdelen jullie de taken en dragen de verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen op die dag. Natuurlijk is er altijd ondersteuning van het groepshoofd.

Het museum biedt je een mooie werkomgeving. Het geeft je de tijd en informatie om het verhaal van Stelling Kornwerderzand te leren kennen, het is er gezellig en er is genoeg ondersteuning bij het inwerken als vrijwilliger.

Medewerkers onderhoud

Het Kazemattenmuseum beslaat een enorm terrein waar verspreid de kazematten en bunkers staan. Om het te onderhouden zijn vele handen nodig. Er is altijd plek voor mensen die willen helpen met het onderhouden van de kazematten en het terrein eromheen. Mensen die handig zijn, het leuk vinden tentoonstellingen in te richten en willen meedenken over hoe het museum nog mooier kan worden. Ook het onderhoud gebeurt in teamverband.

Medewerkers PR

Het museum gebruikt meerdere mediakanalen om het publiek te informeren over wat er te beleven is in en rond het Kazemattenmuseum. We zoeken vrijwilligers die handig zijn met social media en vrijwilligers die helpen bij het verzamelen en schrijven van de nieuwtjes en wetenswaardigheden die de lezers moeten weten.

Medewerkers museumzaken

Voor de afdeling museumzaken zijn we op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het digitaal registreren van de collectie, het fotograferen van collectiestukken en het publiceren van alle gegevens in een openbare database van het kazemattenmuseum.

Daarnaast zoeken we (amateur)historici die de verhalen achter bijzondere objecten willen opdiepen en uitzoeken. Bij deze werkzaamheden wordt je geholpen en begeleid door de conservator van het museum.

Medewerkers educatie

Schoolgroepen bezoeken het Kazemattenmuseum heel graag. De onverwoestbare betonnen kolossen spreken enorm tot de verbeelding. Voor uitbreiding van de werkgroep educatie zijn we op zoek naar mensen die ideeën hebben hoe het verhaal van de kazematten en Stelling Kornwerderzand over te brengen naar de jeugd en zich daarvoor willen inzetten.