Wij kunnen de deuren bijna weer openen!

Goed nieuws! Gelukkig kunnen wij de deuren van het Kazemattenmuseum bijna weer openen!!
 
Vanaf vrijdag 5 juni ben je weer van harte welkom in het museum. Het is dan alleen mogelijk een bezoek te brengen aan het museum als je vooraf, online, een toegangsbewijs aanschaft. Het online boekingssysteem is vanaf 2 juni beschikbaar op onze website.
 
Vanzelfsprekend nemen we ook op het terrein de nodige maatregelen zodat een bezoek voor iedereen veilig is. Vanaf 2 juni lees je hier ook alles over op onze site. 
 
Welkom! Wij kijken er naar uit!

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Vandaag, 17 september, is het 76 jaar geleden dat Operatie Market Garden begon.

In het Airborne Museum Hartenstein is een stuk behang te zien dat door de Britse sluipschutter Anthony Crane werd gebruikt om bij te houden hoeveel Duitse soldaten hij had gedood of verwond. In een interview dat later in zijn leven werd afgenomen gaf Crane aan dat hij het heel moeilijk vond om mensen neer te schieten. Het schrijven op het behang was iets dat hij deed om zich dapperder te voelen.

De Slag om Arnhem (17-26 september 1944) was een onderdeel van Operatie Market Garden. De gedurfde poging om een snelle doorsteek naar het hart van Nazi-Duitsland te forceren, kwam bij Arnhem tot stilstand. De Slag om Arnhem trof de stad diep in het hart en veranderde Arnhem voorgoed. De hevige gevechten en beschietingen verwoestten de gehele binnenstad. De Rijnbrug van Arnhem bleek in september 1944 'een brug te ver'. Met fenomenaal uitzicht op de wereldberoemde John Frostbrug vertelt Airborne at the Bridge de persoonlijke verhalen van de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse Hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner en de Nederlandse kapitein Jacob Groenewoud die op deze plek vochten en sneuvelden tijdens de slag om Arnhem.
... Lees MeerLees Minder

Jarenlang was het Administratiegebouw in Huisduinen, gebouwd door de Duitse bezetter, een omstreden herinnering aan het oorlogsverleden van de stad Den Helder. Maar nu deze zwarte bladzijde steeds verder achter ons ligt, komen er nieuwe impulsen om de herinnering aan de betekenisvolle periode in onze geschiedenis levend te houden. Met de realisatie van het Atlantikwall Centrum is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan.

Op 13 mei 1940 openden Duitse troepen het vuur op de moderne Stelling Kornwerderzand, onderdeel van Kazemattenmuseum Kornwerderzand. Vervolgens zonden de Duitsers verkenners en stoottroepen per fiets de Afsluitdijk op. Kapitein Boers was tijdens de Duitse aanval op Nederland in 1940 commandant over de stelling. Dit was een van de weinige plaatsen in West-Europa waar de Duitse troepen tijdens de Blitzkrieg niet wisten door te breken.
... Lees MeerLees Minder

Op 13 september 1944, overmorgen precies 76 jaar geleden, vertrok het laatste grote transport vanuit Westerbork met 279 Joden naar Bergen-Belsen.

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft een ontroerende schenking ontvangen. Het betreft het spaarpotje van Wilhelmina Wolf (1938) uit Noordbroek. Vlak voordat zij en haar moeder zich meldden voor deportatie naar kamp Westerbork, bracht haar moeder het spaarpotje van Wilhelmina naar burgemeester Sjoerd Edema. Wilhelmina en haar ouders overleefden de oorlog niet, ze werd op drie jarige leeftijd vergast in Auschwitz. De burgemeester bewaarde het spaarpotje jaren in de lade van zijn bureau. Zijn dochter besloot het spaarpotje te schenken aan het museum.

Met het Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch heeft een van de zwartste bladzijden in de geschiedenis van de bezettingsjaren eindelijk een vast plek gekregen. (School)groepen en individuele bezoekers maken in het Herinneringscentrum kennis met de bijzondere leefgemeenschap die Het Apeldoornsche Bosch vanaf de oprichting in 1909 rijk was en met de afschuwelijke manier waarop daaraan een einde kwam.
... Lees MeerLees Minder

Laadt meer