start » home
bezoekersinformatie
Het project
Glowing Nature van Daan Roosegaarde is afgesloten

(Informationen in deutscher Sprache siehe untenstehend)


Welkom op de website van het

Kazemattenmuseum op de Afsluitdijk
(
Kornwerderzand)
Klik op onderstaande pen om de enquête bezoekers onderzoek in te vullen. Bedankt voor uw medewerking!Beleef geschiedenis op de Afsluitdijk!

Enkele kilometers uit de Friese kust liggen de beroemde kazematten van Kornwerderzand op de Afsluitdijk. Het is de enige plek in Europa waar in de meidagen van 1940 de Duitse Blitzkrieg vastliep. Slechts 225 Nederlandse soldaten wisten ruim 15.000 Duitsers tegen te houden. Een verhaal om trots op te zijn.

Ervaar ook de heldhaftige rol van de marine. De kanonneerboot Hr. Ms. Johan Maurits van Nassau wist met slechts 98 gerichte schoten de Duitse artillerie op de Friese kust uit te schakelen.
De kazematten zijn ingericht in de stijl van die tijd. Te zien zijn o.a. wapens, slaapplaatsen, telefooncentrale, keuken en de uitzichtposten.

Kom langs en beleef het indrukwekkende verhaal opnieuw! Verplaats je in de spanning die de Nederlandse soldaten hebben gevoeld en de teleurstelling dat ze zich moesten overgeven na enkele dagen vechten zonder verslagen te zijn.

Het Kazemattenmuseum is vernieuwd en in een nieuwe jas gestoken.
De collectie wordt chronologisch gepresenteerd. Er wordt nu ook gebruik gemaakt van moderne mediatechnieken. Met historische foto's en films via tv-schermen wordt het verhaal in beeld en tekst verteld. Er valt wat te beleven!
Naast de gebeurtenissen van de meidagen 1940 en de daarop volgende bezettingsjaren wordt ook ingegaan op de periode van de bouw van de kazematten, de tijd na de bevrijding en de Koude Oorlog.

In de nieuwe museale presentatie spelen interactiviteit en beleving een cruciale rol. Tevens kunnen de bezoekers rustig rondneuzen in de onderkomens van de soldaten en zien hoe hier werd geleefd. De nieuwe expositie is zo gemaakt dat bezoekers zelfstandig het terrein kunnen verkennen en zelf het verhaal kunnen oppikken. Maar uiteraard vinden er ook zeer interessante en boeiende rondleidingen plaats. Een spannende belevenis voor de hele familie!

Gaat u mee terug in de tijd? U bent van harte welkom!
Het Kazemattenmuseum met ...

• Kazematten, bunker en wachtlokalen,
• Slaapplaatsen, telefooncentrale, keuken, uitzichtposten en wapens uit de tijd
• Informatie over de imposante bouw van de Afsluitdijk
• Gezellige bezoekerscentrum met filmzaal
• Cafetaria met uitzicht terras over het IJsselmeer

Actueel ...

Project Icoon Afsluitdijk van Studio Roosegaarde vanaf
17 november te zien in Kazemattenmuseum

GLOWING NATURE is één van de drie onderdelen van het project Icoon Afsluitdijk van Studio Roosegaarde.

GLOWING NATURE is vanaf vrijdag 17 november tot 21 januari dagelijks van 18.00 tot 23.00 uur te zien in de zoeklichtkazemat (kazemat VII) van het Kazemattenmuseum.

Het project GLOWING NATURE toont de schoonheid van de natuur op de Afsluitdijk met een unieke ontmoeting tussen mens, biologie en technologie. De exclusieve tentoonstelling op de Afsluitdijk, geplaatst in één van de historische kazematten, is een interactieve en mysterieuze ervaring met lichtgevende algen, een van de oudste micro-organismen ter wereld. De algen zijn verwerkt in de vloer van de kazemat. Waar je loopt wordt het licht. Alleen wanneer je deze eencellige algen perfect onderhoudt en verzorgt, geven ze langdurig natuurlijk licht wanneer je ze aanraakt.

De twee andere onderdelen van Icoon Afsluitdijk zijn LICHTPOORT en WINDVOGEL. LICHTPOORT licht de heftorens van de sluizen bij Den Oever en Kornwerderzand uit wanneer ze worden beschenen door autolampen. Het licht wordt gereflecteerd door prisma’s. WINDVOGEL, een eerbetoon aan Wubbo Okkels, bestaat uit meerdere stroomopwekkende vliegers met lichtgevende lijnen.

De openingstijden van GLOWING NATURE zijn afhankelijk van de onvoorspelbare natuur. Check voor vertrek daarom voor de zekerheid de openingstijden op www.icoonafsluitdijk.nl. Per avond kunnen maximaal 100 bezoekers in groepen van 20 tegelijk de kazemat bezoeken. Er wordt dus gewerkt met zgn. tijdslots.Let op: Ook voor reserveringen en alle informatie over het project
Glowing Nature van Daan Roosegaarde verwijzen we graag door naar de website: www.icoonafsluitdijk.nl

Kaartjes reserveren via het Kazemattenmuseum is niet mogelijk, ook niet via deze website.
Timeslots zijn alleen verkrijgbaar bij het gebouw ''Op De Dijk'' van Rijkswaterstaat nabij het parkeerterrein.Televisieopnames voor Duitse televisiezender
in het Kazemattenmuseum!

Op een zonnig Pinksterzondag dit jaar heeft de Duitse televisiezender opnames gemaakt voor het Duitse toeristisch programma "Landpartie". Onze Duitse medewerker voor marketing en PR Birgit Stachowski heeft contact met de redactie van dit programma.
Volgens haar mocht het Kazemattenmuseum in het programma uiteraard niet ontbreken.

"Landpartie" is al 18 jaar een in Duitsland goed bekeken programma waar de presentatrice met haar beroemde rode fiets langs diverse regio's "fietst" om land, mensen en regionale bezienswaardigheden te leren kennen. Dit keer was het hele team meer dan twee weken onderweg in Friesland, met een tussenstop bij het Kazemattenmuseum!

Na een korte rondgang met het televisieteam door het opnieuw ingerichte deel van het museum is besloten om opnames te gaan maken via een rondleiding met een groep bezoekers onder de leiding van de museumvoorzitter Ruurd Gaastra die enthousiast in het Duits over het museum kon vertellen. Later worden nog luchtopnames met een drone gemaakt.

Het Kazemattenmuseum dus helemaal in beeld!

Het hele Duitse programma "Westfriesische Küste" terugkijken?
Dit kan met een klik op het foto:
(Het Kazemattenmuseum vanaf minute 59)


Landpartie met Heike Götz


Het Kazemattenmuseum op zoek naar vrijwilligers

We zoeken nieuwe vrijwilligers!
Het gaat goed met het museum. Steeds meer bezoekers weten de weg naar Kornwerderzand te vinden.
En.... we gaan vaker open! Dit jaar al tijdens de schoolvakanties 6 dagen per week. En natuurlijk onze normale openingstijden. In de verdere toekomst willen we altijd open zijn.
Daarom zoeken we rondleiders, kassamedewerkers, medewerkers voor het bezoekerscentrum en klusmedewerkers.
Voor vragen en opgaven kunt u contact opnemen met: vrijwilligers@kazemattenmuseum.nl.


Het Kazemattenmuseum 2016:


Klik op onderstaande foto voor een leuke diashow met fotoimpressies en de ontvangst van de
10.000-ste bezoeker 2016
Hier het nieuwsbericht met nog meer foto's:

Foto's: Albert Hendriks, Friesland Holland Tourist Information
Opnames Omrop Fryslân

Een tijd geleden waren een hele dag lang opnames voor de nieuwe en zeer interessante Omrop Fryslân programma "Museum Skatten".
In beeld Miranda Werkman van Omrop Fryslân en onze conservator Wim Stienstra.

Op 29 september was de boeiende uitzending over het Kazemattenmuseum
op Omrop Fryslân te zien.....


Uitzending gemist? Klik hier om deze te zien...


Kazemattenmuseum op Uitfestival Leeuwarden


Inmiddels zit het er ook weer op: Het Uitfestival in Leeuwarden. Mede door het mooie weer was het een mooie en drukbezochte dag.Wij stonden er met een Jeep van Garage Cats uit Witmarsum. Naast ons, evenals vorig jaar, het Gevangenismuseum uit Veenhuizen. Gezellige buren! Soms hadden we hele stoere bezoekers in de Jeep.....

Kazemattenmuseum op de gezellige frUITmarkt in Sneek

Bij heerlijk weer was het lekker genieten op de frUITmarkt. Het Kazemattenmuseum deed mee aan de appelkaart-actie voor kinderen. Voor een stempel op hun kaart lieten de jongsten zich graag schminken. Klik op een foto voor meer impressies....


Informationen (deutsch):
Kazemattenmuseum bei Kornwerderzand am Abschlussdeich:

Erleben Sie Geschichte hautnah!Auf dem Kornwerderzand beim Abschlussdeich, wenige Kilometer entfernt von der friesischen Küste liegen die berühmten Kazematten (Bunker). Dies ist der einzige Standort in Europa, an dem in den Maitagen von 1940 der deutsche Blitzkrieg festlief. Lediglich 225 niederländische Soldaten schafften es hier, rund 15.000 Deutsche aufzuhalten. Eine Geschichte, um stolz darauf zu sein.

Erfahren Sie auch von der heldenhaften Rolle der Marine. Das Kanonenboot des Hr. Ms. Johan Maurits van Nassau schaffte es, mit lediglich 98 gezielten Schüssen die deutsche Artillerie an der friesischen Küste auszuschalten. Einige Kazematten sind im Stil dieser Zeit eingerichtet. Zu sehen sind unter anderem Waffen, Schlafplätze, Telefonzentrale, Küche und der Aussichtsposten. Schauen Sie vorbei und erleben Sie diese beeindruckende Geschichte neu! Versetzen Sie sich in die Spannung, die die niederländischen Soldaten gefühlt haben müssen. Und empfinden Sie die Enttäuschung, dass sie sich nach mehreren Tagen gewonnenen Kampfes letztendlich doch geschlagen geben mussten.

Das Kazemattenmuseum bei Kornwerderzand wurde in der Zwischenzeit erneuert und erfuhr eine moderne Generalüberholung. In den Kazematten hängen nun stählerne Schilder an den Mauern mit Foto’s und Texten. Auf Bildschirmen wird die Geschichte in Bild und Tekst lebendig wiedergegeben. Neben den Ereignissen der Maitage von 1940 und den darauffolgenden Besatzungsjahren wird nun auch eingegangen auf die Periode des Bau’s der Kazematten, die Zeit nach der Befreiung und den Kalten Krieg.

In dieser neuen musealen Präsentation spielen Interaktivität und Erlebnis eine entscheidende Rolle. Desweiteren können die Besucher sich die Unterkünfte der Soldaten anschauen und nachempfinden, wie hier gelebt und gearbeitet wurde. Die neue Ausstellung ist so eingerichtet, dass der Besucher das Gebiet selbstständig erkunden und die vielen Geschichten in Ruhe in sich aufnehmen kann. Es finden natürlich auch packende und sehr interessante Museumsführungen statt. Ein spannendes Erlebnis für die ganze Familie! Gehen Sie mit uns zurück in die Zeit?
Sie sind herzlich willkommen!

Öffnungszeiten finden Sie immer aktuell angepasst unter dem Link"Openingstijden"
Gruppen werden - auf Absprache - auch ausserhalb regulärer Öffnungszeiten empfangen.

Das Kazemattenmuseum befindet sich auf 4 km Abstand von der friesischen Küste, am Abschlussdeich Abfahrt 14A Kornwerderzand. Parken auf dem angegebenen Parkplatz. Anschliessend via Treppen über die Brücke. (Informieren Sie sich telefonisch zur Erreichbarkeit für mindervalide Personen unter Telefon 0031-517-579453 oder 0031-6-81246870).

Für diverse Fotoimpressionen klicken Sie bitte auf die jeweiligen Bilder auf dieser Homepage.

Onze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds
www.vfonds.nl met middelen uit de Nationale Postcode loterij en de BankGiro loterij.

Uw deelname aan deze loterij wordt daarom van harte aanbevolen.