Kazemattentoer naar vrijheid

In het museum beleef je in de Kazematten, de plek waar het langst voor de vrijheid gestreden is, hoe Nederlandse burgers dienst namen in het leger om een dreigende oorlog tegen te houden, ontdek je welke strijd zich heeft afgespeeld op de Afsluitdijk en vier je samen met de mensen van toen de bevrijding in 1945. 

De Kazemattentoer naar vrijheid is een educatieve route voor schoolklassen door het museum onder begeleiding van een museummedewerker. Het is een toer waarin leerlingen kennis maken met de momenten waarop vrijheid beschermd moest worden, de vrijheid verloren ging en hoe de teruggewonnen vrijheid groots werd gevierd. 

In deze toer van ongeveer 90 minuten bezoeken de leerlingen drie kazematten, er zijn opdrachten waarmee ze zich soldaat zullen wanen. Opdrachten waarin ze mogen speuren naar antwoorden en ze zullen ervaren wat het verschil is tussen vrijheid en onvrijheid. Ondertussen maken ze kennis met de gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld op Stelling Kornwerderzand op de Afsluitdijk.

Vragen kunt u mailen naar educatie@kazemattenmuseum.nl

SPONSOREN

In het kader van 75 jaar vrijheid heeft het museum in 2020 deze Kazemattentoer naar de vrijheid ontwikkeld. Dit kon alleen verwezenlijkt worden met financiële steun van het V-fonds, Provincie Fryslân, gemeente Súdwest Fryslân en met de kennis en inbreng van Museum Federatie Fryslân.